Onder het kopje FAQ Privacy & Sport, geef ik antwoorden op vragen die me soms gesteld worden. Zie de disclaimer hoe je deze informatie moet en kunt gebruiken.

De kwestie 

We willen als sportvereniging nepcamera's ophangen of hebben deze hangen. Mag dit? 


Plaatje van enkele voetballen en een doel
 


Ik zie het vaker. Een sportvereniging heeft diverse camera's hangen, maar in de praktijk registeren ze niets. Soms is dit bedoeld, vaak ook onbedoeld. Ze zijn kapot, er gaat geen stroom meer naartoe of de beelden worden niet opgeslagen (lees: het geheugenkaartje zit vol).

Het mag?

Het uitgangspunt is dat de AVG - de bekende Europese privacyregels waar je je als sportvereniging aan moet houden - dan niet van toepassing is. Ook van de Autoriteit Persoonsgegevens is dit het standpunt. Als vereniging verwerk je dan immers geen gegevens. Maar later zul je lezen, dat dit misschien toch iets meer genuanceerd ligt.

Als je alleen nepcamera's gebruikt (dus geen echte camera's), is de AVG in ieder geval niet van toepassing.

Het mag, dus doen?

Nou, naast de vraag of het (juridisch) mag gezien de AVG, zou je nog steeds de vraag kunnen stellen of je het wil. Of je dummy camera's zou willen ophangen. De AVG mag dan niet van toepassing zijn, maar de bezoekers van je vereniging kunnen zich wel aangetast voelen in hun privacy. Ook al is dit niet echt nodig dus (want het zijn nepcamera's of niet werkende camera's).

Aan de andere kant: tegen bezoekers met kwade bedoelingen kan het ophangen van nepcamera's in zo'n geval toch nuttig zijn? Klopt, als zij het idee hebben bekeken te worden of dat beelden opgenomen worden, zullen zij zich misschien eerder inhouden. Precies wat je als sportvereniging wil.

Voor goedwillende bezoekers ligt dit anders. Afhankelijk van hoe de nepcamera's hangen, kunnen zij zich mogelijk dus in hun privacy aangetast voelen. De mate waarin zal hierbij afhangen van de inbreuk. De meeste bezoekers zal het niets doen, zo is mijn ervaring.

Wanneer het vooral dan wel leidt tot conflicten en discussies? Als er iets is gebeurd. Bijvoorbeeld als er iets wordt gestolen of iemand iets wordt aangedaan. Als bijvoorbeeld de vrijwilliger achter de bar te maken krijgt met agressie of als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag tussen leden. Als het slachtoffer - misschien wel een sporter van jouw verenging - dan hoort dat de camera's niet werken, zal de ergernis nog groter worden (zacht uitgedrukt).


Aandachtspunten bij het ophangen van nepcamera's

Wil je toch nepcamera's ophangen? Je zou dan kunnen overwegen om de criteria die de AVG voorschrijft voor echte camera's te gebruiken. Deze geven belangrijke vragen om te stellen. Je kunt denken aan:

  • Hebben we als sportvereniging een goede, concrete reden ("gerechtvaardigd belang") om een nepcamera op te hangen; iets wat bijvoorbeeld juridisch genoemd wordt (denk aan diefstal, overlast van terugkerende graffiti,  grensoverschrijdend gedrag, ...). Is het daarbij iets wat echt speelt, iets wat speelt voor jouw vereniging en duidelijk benoembaar is?
    • Voorbeeld Als er ook werkende camera's hangen (waarop de AVG van toepassing is) en er weinig tot niets gestolen wordt, is het ophangen van extra dummy camera's misschien niet wenselijk? Maar zie ook onderaan het artikel. Misschien is het eerder andersom?

  • Staat het ophangen van de nepcamera wel in verhouding tot wat je nastreeft als bestuur? Met andere woorden: is de gevoelde inbreuk niet te groot?
    • Voorbeeld Het ophangen van nepcamera's in de douches van de kleedkamer is natuurlijk een no-go. Dit voorbeeld laat goed zien dat er wel grenzen zijn aan het ophangen van nepcamera's en dat privacy meer is dan het voldoen aan de AVG / het privacyrecht.

  • Is er geen betere mogelijkheid om het gewenste doel te halen? Een alternatief dat misschien minder ingrijpend is?
    • Voorbeeld Soms kan het beter zijn om eerst een goed en afgesloten hek neer te zetten (als dit er niet zou zijn), dan allerlei nep-camera's op te hangen.

  • Welke belangen wegen zwaarder? Welke maatregelen kun je als vereniging nemen om wel dit gevoel zoveel mogelijk te beperken?
    • een voorbeeld Is het niet mogelijk om toch je leden over de nepcamera's te informeren? Bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of bij inschrijving? ("Op ons terrein hebben we een aantal werkende en - om kostenbesparing - niet-werkende camera's hangen"). Het informeren van leden over al dan niet werkende camera's is trouwens een onderwerp an sich, waarover in een later artikel meer.


Helemaal als je ook gewone camera's hebt hangen

Ook al worden er dus geen beelden opgeslagen, dan nog steeds zijn dit belangrijke vragen om te stellen. Helemaal trouwens als je ook werkende camera's hebt hangen. Als je werkende camera's bij je sportvereniging hebt hangen, moet je namelijk zeker bovenstaande vragen stellen en een afweging maken.

Want waarom - gezien het zogenaamde beginsel van minimale gegevensverwerking (artikel 5, onder c AVG) - zou je niet alleen nepcamera's ophangen en hierover je leden informeren?