Deze site is toegewijd aan privacy binnen sport / de sportsector. Bij sport wordt veel data verwerkt en het is de kunst om hierbij op een goede manier met de privacy van betrokkenen om te gaan. Waarbij de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen wordt gerespecteerd (artikel 10 Grondwet) en tegelijkertijd geëxcelleerd of genoten kan worden in de sportuitoefening.

Waar privacy en sportprestaties hand in hand gaan.

Een site dus over de AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming? Zeker niet! Natuurlijk doet het privacyrecht ertoe (waaronder de AVG), maar privacy is zoveel meer dan alleen het voldoen aan regels.

Het begint al met het onderkennen van mogelijke privacyvraagstukken en dat privacy ertoe doet en iets is om rekening mee te houden. En dat dit goed mogelijk is zonder verlies van wat sportief nagestreefd wordt. Of het nu om topsport gaat of om de breedtesport.

Voorbeelden van waar privacy binnen de sportsector speelt:


  • De mogelijkheid als sporter alleen gelaten te worden in de voorbereiding van een wedstrijd.
  • De mogelijkheid om een keer - zonder kritiek - een interview achteraf over te slaan.
  • De ruimte die je als voetballer best zou mogen hebben om even niet live gevraagd te worden naar contractonderhandelingen (en hiervoor door de club de juiste middelen te krijgen).
  • De druk die wordt ervaren te moeten zeggen wat er medisch aan de hand is (denk aan de oproep van Naomi Osaki).
  • Als atleet niet door 10 fotografen met telelenzen (ingezoomd) gevolgd te worden tijdens een evenement.
  • Als amateursporter niet allerlei data over je verzameld te zien worden (die vervolgens door hackers gestolen wordt).
  • Als supporter op een privacy-vriendelijke wijze toegang te krijgen tot een wedstrijd.
  • Als amateursporter niet continu gefilmd te worden, ook bijvoorbeeld als je aan het trainen bent.
  • Als sportbond niet alle data op één plek verwerken waardoor een datalek meteen een enorme impact heeft op leden.
  • De mogelijkheid om oude foto's van wedstrijden te laten verwijderen.

En zo zijn er veel meer voorbeelden.




Wat vind je op deze site?

Op deze site vind je - vaak in concept - meer informatie over dit onderwerp.

De kern is de kennisbank "Sport en Privacy" (in opbouw) waar ik informatie verzamel over sport en privacy die ik tegenkom voor mijn werk of gebruik tijdens mijn colleges.

DISCLAIMER. Maar let op: lees deze vrijwaring voordat je allerlei stappen zet op basis van de informatie die je op deze site / in de kennisbank vindt. Zoals iedere jurist in opleiding leert tijdens de eerste les: het is maar afhankelijk van de omstandigheden van het geval wat juist is. Ook geef ik voorrang aan mijn werk als privacyjurist sport, dus sommige artikelen, regelingen, et cetera kunnen verouderd of nog concept zijn. Samengevat: het gebruik is voor eigen risico (maar hopelijk interessant en waardevol genoeg voor verdere lezing of onderzoek).


Wat vind je in deze kennisbank:

 

Hulp bij privacy nodig?

Ook vind je hier de mogelijkheden om mij in te huren bij je sportevenement, sportwedstrijd, club, etc. Want hoe vervelend ook: het privacyrecht doet er wel toe. 

Afhankelijk van de aard van het evenement kan dit op basis van vrijwilligheid, soms zal het betaald zijn. Je kunt denken aan:

  • Het krijgen van praktisch inzetbaar privacy-advies bij de voorbereiding van je evenement.
  • Inzet als Functionaris gegevensbescherming (de onafhankelijk toezichthouder privacy, al dan niet verplicht aangesteld).
  • Vrijwillig toezichthouder privacy bij een evenement (zeker bij grote evenementen een steeds belangrijk wordende functie naast EHBO, (fysieke) beveiliging / toegangscontrole, verkeersregelaars)
  • Tijdelijke ondersteuning van een Privacy Officer. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling' (GEB / DPIA) als je als sportorganisatie van plan bent persoonsgegevens (van sporters) te verwerken die waarschijnlijk een hoog privacyrisico opleveren.
  • Krijgen van ondersteuning als verenigingsbestuurder bij het (jaarlijks) bepalen of de privacy binnen de vereniging goed geborgd is en of het uitvoeren van een privacy-audit.
     

Tot slot

Mis je informatie, zie je bepaalde fouten of heb je vragen? Schroom niet om contact op te nemen. 

Veel leesplezier!